Recensie: D'Ardennen

IJzersterk debuut is een perfecte mix van sociaal drama, humor en actie. Na een mislukte overval draait Antwerpse Ken...

IJzersterk debuut is een perfecte mix van sociaal drama, humor en actie.

Na een mislukte overval draait Antwerpse Kenny (Kevin Janssens) vier jaar de bak in, terwijl zijn ontsnapte broer Dave (Jeroen Perceval) het in die tussentijd aanlegt met Kenny’s vriendin Sylvie en probeert op het rechte pad te blijven. Als Kenny vrijkomt, blijkt het door zijn agressieve karakter knap lastig om de draad weer op te pakken. De steeds sterker wordende spanningen tussen de twee broers leiden dan ook langzaam maar zeker tot een onvermijdelijke gewelddadige climax.

Lees ook: Recensie: The Revenant

Gedurende een groot deel van de eerste helft van Robin Pronts sterke regiedebuut D’Ardennen lijkt het er nog op dat we hier in een typisch zwaarmoedig kitchen sink drama verzeild zijn geraakt over een disfunctionele Vlaamse familie. Er wordt veel somber gezwegen en aan keukentafels gezeten, terwijl de frietwalm bijna van het scherm afkomt.

Gelukkig loodst Pront de film met zelfverzekerde hand naar een erg verrassende tweede helft met overduidelijke invloeden van de gebroeders Coen en Tarantino. Want geef toe: als een film eindigt met een shoot-out in een provisorisch cocaïnelab in de bossen waar op hol geslagen struisvogels doorheen rennen, verdient dat op zijn minst een enorme originaliteitsprijs.

Tekst: Vincent Hoberg

? ? ? ?

https://www.youtube.com/watch?v=0c3-6qMpTho