De voordelen
Het overnemen van een bestaand bedrijf betekent dat je niet vanaf nul hoeft te beginnen, maar dat je te maken krijgt met een bestaand bedrijf. Dat brengt een aantal voordelen met zich mee.
Bestaande klantenkring
Het overnemen van een bestaand bedrijf betekent dat je onmiddellijk toegang hebt tot een gevestigde klantenkring. Dit bespaart tijd en moeite die anders nodig zouden zijn om een nieuwe klantenbasis op te bouwen.
Een bewezen bedrijfsmodel
Het bedrijf dat je overneemt, heeft al een bewezen bedrijfsmodel, wat betekent dat het succesvol genoeg is geweest om te blijven bestaan. Dit maakt het risico in vergelijking met het starten van een nieuw bedrijf vanaf nul kleiner.
Merknaam en reputatie
Een bedrijfsovername kan ook de overname van een gevestigde merknaam en een goede reputatie in de markt betekenen, wat het vertrouwen van klanten kan vergroten. Een bedrijf overnemen met een goede naam en reputatie betekent stabiliteit en vertrouwen.
Medewerkers
Als het overgenomen bedrijf getalenteerde medewerkers heeft, kun je hun expertise behouden, wat de continuïteit en groei van het bedrijf kan ondersteunen.
Wat komt erbij kijken
Wil je een bedrijf overnemen? Kijk dan ter oriëntatie naar bedrijven die te koop staan bij Brookz. Maar een bedrijf overnemen doe je niet zomaar, dus heb je een interessant bedrijf gevonden? Laat dan een gedegen onderzoek doen. Weet je niet goed waar je naar moet kijken? Dan doe je er verstandig aan om advies in te winnen bij een overname-adviseur. Grofweg krijg je met de volgende zaken te maken als je een bedrijf wil overnemen.
Due diligence
Due diligence is een diepgaand onderzoek en analyseproces dat wordt uitgevoerd bij een fusie of bedrijfsovername. Het doel van due diligence is om alle relevante feiten en informatie over een bedrijf of activiteit te verzamelen, zodat potentiële risico’s, kansen en valkuilen volledig begrepen worden. Dit onderzoek helpt je als koper om weloverwogen beslissingen te nemen. Due diligence bestaat vaak uit de volgende aspecten:
- Juridische Due Diligence: De beoordeling van juridische documenten zoals contracten, eigendomsakten, rechtszaken, octrooien en merkregistraties.
- Evaluatie van wetten en regelgeving, inclusief milieuregels en arbeidswetgeving.
- Financiële due diligence: Analyse van financiële overzichten, winst- en verliesrekeningen, balansen en kasstromen om de financiële gezondheid van het bedrijf te beoordelen. Identificatie van verborgen schulden, aansprakelijkheden en andere financiële risico’s.
- Operationele due diligence: Evaluatie van bedrijfsprocessen, operationele efficiëntie en supply chain management. Identificatie van operationele zwakke punten en mogelijkheden voor optimalisatie.
- Commerciële due diligence: Analyse van markttrends, concurrentiepositie en groeimogelijkheden en de beoordeling van klantrelaties en verkoopprognoses.
- Personeelsgerichte due diligence: Analyse van personeelsbestanden, inclusief salarissen, arbeidsvoorwaarden en personeelsbeleid. Beoordeling van het potentieel voor arbeidsgerelateerde geschillen.
Waarom is due diligence belangrijk?
Due diligence helpt bij het identificeren van risico’s die verbonden zijn aan een bepaalde transactie. Zo kunnen de betrokken partijen strategieën ontwikkelen om deze risico’s te beperken of te vermijden. Daarnaast geeft een grondige kennis van alle aspecten van het bedrijf een goede onderhandelingspositie. Als koper kun je zo betere voorwaarden bedingen op basis van feiten. Door gedegen due diligence kunnen alle betrokken partijen vertrouwen opbouwen in de overname.
Financiering
Het vaststellen van de waarde van het bedrijf en het verkrijgen van financiering voor de overname zijn belangrijke stappen in het overnameproces. Dit vereist vaak de hulp van financiële experts en juridische adviseurs.
Contracten
Het opstellen van een gedetailleerde overnameovereenkomst is erg belangrijk. Hierin moeten zaken als garanties, overdracht van activa, en eventuele beperkingen duidelijk worden beschreven.
Bedrijfscultuur
Het succes van een overname kan afhangen van hoe goed de bedrijfsculturen samensmelten. Het is belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de integratie van medewerkers en processen.
Bedrijfsprocessen
Na de overname is het noodzakelijk om de bedrijfsprocessen te optimaliseren en eventuele overlappingen te identificeren. Dit kan betekenen dat bepaalde afdelingen moeten worden samengevoegd of dat nieuwe systemen worden geïmplementeerd.
Wat kost het overnemen van een bedrijf?
De kosten van het overnemen van een bedrijf hangen af van verschillende factoren, zoals de grootte van het bedrijf, de branche en de financiële gezondheid. De overnameprijs is het bedrag dat de koper betaalt aan de verkoper. Deze kan worden bepaald op basis van verschillende methoden, zoals de winstgevendheid van het bedrijf of de waarde van de activa. Ook de marktwaarde van vergelijkbare bedrijven in de branche kan een factor zijn.
- Adobe Stock