Waarom een iPhone nog helemaal geen gekke keuze is

Goed. Niet om te klinken als een stel Apple-fanboys, maar toch: eigenlijk is zo'n iPhone helemaal geen gek ding. Beetje foto's maken, software die gewoon wérkt, en geen gezeur van derde partijen (lees: Facebook) waar je niet van afkomt. Wij lichten een paar van die voordelen voor je uit.

iphones

Met zoveel nieuwe smartphones elk jaar is het soms maar moeilijk bij te houden wat elk toestel nu kan. Elk modelletje heeft tegenwoordig wel een camera en een touchscreen, toch? Wat voor verschil zit er nou nog tussen? We kijken daarom vandaag even naar de functies van de iPhone 12 én blikken vast vooruit naar de iPhone 13.

iPhone 12

De iPhone 12 is inmiddels alweer bijna een jaar uit. Dit toptoestel is in oktober vorig jaar uitgekomen, en heeft sindsdien vriend en vijand overtuigd als absolute held op gebied van prestaties. Geen gedoe met hangende apps. Niet wachten tot de boel geladen is, maar gewoon een degelijke smartphone die werkt. En ook: blijft werken. Want een iPhone is voorzien van een ultrasnelle processor, dus die gaat jaren mee.

Ook leuk: de iPhone 12 beschikt ook over een licht-laser-radar of LiDAR, om het kort te houden. Een systeem dat afstand tot objecten kan meten en nu vooral gebruikt wordt in zelfrijdende auto’s. In de iPhone zorgt het er echter voor dat je camera supersnel scherpgesteld kan worden én dat je foto's er nog beter uitkomen. Geen pixels tellen op jouw kiekjes, dus.

iPhone 13

Zoals we zeiden is de iPhone 12 inmiddels al bijna een jaar uit. En dat betekent dat het volgens meneer Tim Cook weer de hoogste tijd is voor een upgrade. Die komt waarschijnlijk in september uit in de vorm van de iPhone 13. Het is dus nog even raden naar de precieze specificaties, maar we kunnen natuurlijk wel raden.

Zo komen er van de iPhone 13 waarschijnlijk weer vier varianten: de Pro, de Pro Max, de Mini en de 'gewone' iPhone 13. Grootste upgrade zit'm hier waarschijnlijk in de camera's: had bij de iPhone 12 alleen het absolute topmodel zo'n licht-radar-laser-systeem, bij de iPhone 13 verwachten we deze op meer modellen. Ook fijn is dat de schermen een flinke upgrade krijgen. De ververssnelheid wordt namelijk waarschijnlijk verdubbeld: van 60hz naar 120hz. Dat betekent: veel betere beeldkwaliteit. En da's wel zo prettig als je een filmpje probeer te pakken op je telefoon.

...Of de iPhone 12S?

Het zou overigens zo maar zo kunnen zijn dat Apple besluit om toch terug te grijpen op hun oude naam-structuur. Eerder was het zo dat er na een generatie vol grote updates altijd een jaar volgde met het achtervoegsel ’S'. Het idee daaraan was dat nieuwe cijfers gereserveerd waren voor complete redesigns van het toestel. De ’S’ werd vervolgens gebruikt bij edities die vooral een hardware-upgrade inhielden. Zo volgde na de iPhone X een XS, maar kwam na de iPhone 11 direct een iPhone 12 uit. Of we nu na de iPhone 12 direct doorgaan naar de iPhone 13 moet dus nog blijken.

Hardware en software

Waarschijnlijk één van de grootste voordelen van Apple-producten is dat ze ‘gewoon werken’, zoals de long-time gebruikers zo graag claimen. En daar hebben ze wel een punt. Waar je bij Android-telefoons een besturingssysteem van één producent hebt en een telefoon van een ander (die dan ook graag nog allemaal kleine tweaks doet aan de software), is dat bij Apple anders. Apple overziet het productieproces immers van A tot Z: van besturingssysteem iOS tot de hardware in het toestel.

Goed voorbeeld is de processor: waar een Android-toestel hier vaak bij derde partijen moet inkopen zoals Snapdragon of MediaTek, regelt Apple dit gewoon allemaal zelf. De iPhone 12 draait bijvoorbeeld op de A14 Bionic Chip. Hoewel het nog niet officieel bekend is, kunnen we natuurlijk allemaal tellen: na 14 komt 15. Daarom verwachten we dat de iPhone 13 (of dus 12S) voorzien zal zijn van een A15-chip. Wat voor prestaties deze levert moeten we nog even afwachten. Wel is zeker dat de nieuwe generatie iPhones ook met een nieuwe generatie iOS komt, en daar wordt het beste de kracht van Apple zichtbaar: de software is simpelweg perfect afgesteld op de hardware.

Kortom: misschien toch geen gekke keuze, zo'n iPhone.