Nieuwe Revu's kijktip: Sander en de socials

Is columnist Sander Schimmelpenninck een scherpe analist van nationale misstanden of een verzuurde links man zonder humor (GeenStijl)? Het antwoord op die vraag hangt ook van je politieke voorkeur af, maar over één ding kunnen links en rechts het eens zijn: hij is geknipt voor televisie.

Sander Schimmelpenninck

Sander hanteert soms een gestrekt been, maar beschikt ook over de kennis om dat te rechtvaardigen. Met Sander en de socials wil hij de wetteloosheid van sociale media aankaarten. Je kan er onzin verspreiden en wegkomen met strafbare feiten. Hoe heeft het zo kunnen ontsporen?

In de eerste aflevering proberen vooral politici daar antwoord op te geven. Sigrid Kaag denkt dat de vrijheid van meningsuiting te lang als dekmantel heeft gefungeerd. Gideon van Meijeren verdedigt juist de harde toon. ‘Als je niet tegen bloed kunt, moet je niet in een ziekenhuis gaan werken.’ Interessantst is het gesprek met voormalig GeenStijl-blogger Constanteyn Roelofs. Hij vergelijkt twitteren met een videospel, waarbij je probeert de ander zo hard mogelijk onderuit te halen. Wijs geworden moet hij toegeven: ‘Ik heb mijn mooiste jaren achter een klein schermpje doorgebracht.’ Next up voor Sander: Big Tech.

Sander en de socials is te zien op de VPRO.

Showbizz
  • Sander en de socials VPRO