Kiezers hebben sterke voorkeur voor coalitie met Geert Wilders (PVV)

Is Wilders nou zo veranderd? Of is alles wat er in Nederland gebeurt de aanleiding? Wat de reden ook is, rechtse kiezers zien graag een coalitie met de PVV.

Geert Wilders

Uit een onderzoek van EenVandaag onder bijna 25.000 leden van het Opiniepanel, blijkt dat veel Nederlanders helemaal geen probleem meer hebben met een coalitie waar de PVV deel van uitmaakt. Sterker nog, sommige rechtse kiezers zien juist graag dat de partij waarop ze stemmen met Wilders in zee gaat. Maar willen de partijen zelf ook?

Verschillende achterbannen

Volgens het onderzoek wil zo'n 70 procent van de VVD-stemmers dat hun partij gaat samenwerken met de partij van Geert Wilders. Ook 60 procent van de achterban van Omtzigt (NSC) is vóór een samenwerking met de PVV, namelijk zo'n 60 procent. Zo'n 89 procent van de PVV-kiezers ziet hun voorman graag meeregeren. Slechts 8 procent van de achterban ziet Wilders liever in de oppositie.

Yesilgöz

Onderzoeker bij EenVandaag Jeroen Kester laat weten dat de deur voor Yesilgöz op een kier staat. De VVD-lijsttrekker geeft wat wisselende signalen af over een eventuele samenwerking met de PVV. De partijleider van de VVD wil 'eerst zien waar de heer Wilders mee komt.' Daarnaast hoopt Yesilgöz dat Geert Wilders zijn toon matigt in vergelijking tot de vorige verkiezingen.

Toch is de meerderheid van de VVD-kiezers het daar niet helemaal mee eens. 68 procent vindt namelijk dat de PVV-leider zijn toon al wel voldoende heeft gematigd.

Omtzigt

Waar NSC-partijleider Pieter Omtzigt vorige week zijn voorkeur uitsprak voor een minderheidskabinet, is zijn achterban dat niet met hem eens. De kiezers hebben namelijk liever een meerderheidskabinet. En als de PVV daar bij zit is dat voor de meeste NSC-kiezers geen enkel probleem. Sterker nog, liever een meerderheidskabinet met NSC, BBB, VVD en PVV, dan een minderheidskabinet zonder de partij van Wilders.

Timmermans

De achterban van Frans Timmermans ziet niets in een samenwerking met de PVV. 95 procent noemt de coalitie 'onacceptabel'. Maar laat dat nou geen verrassing zijn.

'Timmermans moet er alles aan doen om Nederland niet door rechts te laten regeren. Dat zou echt een nachtmerrie zijn', aldus een kiezer tegen EenVandaag. Niet alleen hebben de PvdA/GL-stemmers problemen met een coalitie met Wilders, ook een minderheidskabinet met VVD, NSC en BBB steunen ze niet.

Politiek
  • EenVandaag
  • NL Beeld / Regiofotografie