Bart Nijman

Bart Nijman: 'De enigen die Akwasi op zijn huidskleur beoordelen, zijn degenen die weigeren hem te beoordelen op zijn gedrag en karakter'

‘Geen enkele blanke winnaar van De Slimste Mens was ooit door KRO-NCRV uitgenodigd wanneer ze een vergelijkbaar verleden van geweldsoproepen en intimidatie hadden’

Bart Nijman

De Goedheiligman is amper het land uit en het nieuwe jaar knispert nog vers onder onze schoenen, als een licht opgevroren weideveld bij de vroege winterdauw, maar helaas fluit ook het Ghanese woord voor ‘oplichting’ alweer door alle tochtige kieren van de ophefpathetiek. Akwasi…

Meneer de woordkunstenaar deed mee aan De Slimste Mens.

Nou wil het niet-zo-toeval dat de heer Akwasi niet lekker ligt bij het grote publiek. Hij heeft namelijk een turbulent verleden van online geweldsfantasieën (categorie: ‘Zwarte Piet moet dood man. Serieus. #huurmoord’), het oproepen tot geweld en het intimideren van journalisten plus het stelen van hun laptops tijdens een interview dat niet naar mijnheers zin verliep.

Dergelijk gedrag, daar houden de meeste mensen niet van - zeker niet als diezelfde meneer jarenlang overal opduikt en wordt uitgenodigd om praatjes te houden waarin hij blanke mensen als racisten brandmerkt.

Het bekendste incident is natuurlijk zijn openlijke aankondiging van geweld - op de Dam, ten overstaan van tienduizend mensen tijdens een BLM-demonstratie op 1 juni 2020 - dat hij ‘hoogstpersoonlijk’ zou gaan plegen wanneer hij een Zwarte Piet zou tegenkomen. Daarover verklaarde het Openbaar Ministerie na maandenlange bestudering van 33 seconden video dat Akwasi’s uitspraken ‘opruiend en daarmee strafbaar’ zijn, maar hij werd niet vervolgd. In plaats daarvan mocht hij een verklaring schrijven waarin twintig keer ‘ik’ stond, nul keer ‘sorry’ en waarin hij nogmaals benadrukte dat Zwarte Piet uit de publieke ruimte zal verdwijnen.

Dergelijke klassenjustitie, daar houden de meeste mensen niet van - zeker niet als de ‘excuses’ lezen als een pesterige uitdaging, een nieuw dreigement bijna, en ze vervolgens moeten toezien hoe journaille en cultuursector blijven doen alsof Akwasi een heel keurige meneer is. Dus toen hij in De Slimste Mens zat en kijkers op X daarover hun ergernis uitspraken, werd het complete platform als ‘racistisch’ en zelfs ‘maatschappij-ontwrichtend’ betiteld door omroepen, journalisten en voormalige spelshow-winnaars, die allemaal larmoyant jammerend en pathetisch kermend voor Akwasi op de bres sprongen.

Ja, die Akwasi heeft zijn zaakjes goed voor elkaar. Rasuitbuiting is zijn handelsmerk, hij weet exact hoe je een morele oplichterstruuk bij de weke onderbuik in de maag kunt splitsen en hoe je mensen daarmee tegen elkaar opzet. En maar minzaam glimlachen, met dat schijnheilige smoelwerk van hem. Wie er wat van zegt, is immers een racist.

Welnu. De enigen die Akwasi op zijn huidskleur beoordelen, zijn degenen die weigeren hem te beoordelen op zijn gedrag en karakter. Dat wordt hem allemaal vergeven, omdat hij zwart is. Geen enkele blanke winnaar van De Slimste Mens was ooit door KRO-NCRV uitgenodigd wanneer ze een vergelijkbaar verleden van geweldsoproepen en intimidatie hadden.

De meeste mensen hebben dat feilloos in de gaten - en hoeven zich daarom echt niet voor ‘racist’ uit te laten maken.