Pieter Omtzigt houdt toch nog deur op een kier in formatiedebat

De NSC liet eerder weten dat Omtzigt en zijn fractie alleen maar mogelijkheden zien in een minderheidskabinet bestaande uit BBB, VVD en PVV. Toch zei de NSC-voorman in het formatiedebat nog een mogelijkheid te zien.

Pieter Omtzigt

Omtzigt begon zijn beurt met de uitspraak dat hij het niet helemaal goed heeft gedaan. Hij liet daarbij wel direct weten nog altijd achter zijn besluit te staan om uit de formatiegesprekken te stappen. De NSC-voorman zei hierbij dat de afstand tussen NSC en PVV nog altijd te groot is. Wel erkende Omtzigt dat de PVV stappen gezet: 'De heer Wilders heeft een serieuze beweging gemaakt.'

Gedoogrol

Omtzigt liet wederom weten een voorkeur te hebben voor een minderheidskabinet van VVD, PVV en BBB. De partij van Pieter Omtzigt stapte onlangs uit de formatiegesprekken, maar liet weten mogelijkheden te zien in het gedogen van dit kabinet. 'Vanuit een gedoogrol zou je vanuit de Kamer kunnen kijken of de gemaakte afspraken goed worden nagekomen', aldus Pieter Omtzigt.

'We hebben heldere afspraken gemaakt, zolang dat commitment wordt nagekomen, kunnen die partijen regeringsverantwoordelijkheid dragen', zei de NSC'er in het debat.

Ook over het weglopen liet de NSC'er zich uit: 'De financiƫle stukken hadden direct naar de formatietafel gemoeten, dat was de druppel die de emmer deed overlopen.' Volgens Pieter Omtzigt zijn er meerdere dingen aan tafel met PVV, BBB en VVD gebeurd waardoor hij het niet meer trok. 'Maar dit was de druppel', aldus NSC-voorman Pieter Omtzigt.

'Andere partijen hoopten dat wij zouden toetreden tot een meerderheidskabinet en dat snap ik', zei de NSC-voorman tijdens het debat. 'Maar dat is niet gebeurd', voegde Omtzigt eraan toe.

Politiek
  • Debat Direct
  • NL Beeld / Regiofotografie