Zwemmen in Nederlandse rivieren: doen of niet?

Met het zomerse weer is het heerlijk om soms een verfrissende duik te nemen. Als je ver van het strand woont en er geen zwembad in de buurt is, kan een rivier of kanaal er erg verleidelijk uitzien. Dit is echter niet altijd een goed idee, aangezien niet al het water in Nederland even schoon is. In dit artikel leggen we een aantal regels en veiligheidsvoorschriften uit.  

Zwemmen in Nederlandse rivieren: doen of niet?

Zwemmen verboden?

Misschien dat je bij vaargeulen, sluizen of havens wel eens een waarschuwingsbord hebt zien staan. Hier geldt namelijk een zwemverbod. Dit komt voornamelijk door alle drukte rondom boten: het is hier niet veilig om te zwemmen. Dit geldt ook voor veel rivieren en kanalen, aangezien hier vaak waterverkeer is en de kwaliteit van het water vaak slecht is.

Je kan ergens dus ook een negatief zwemadvies krijgen door gezondheidsredenen. De waterkwaliteit is op veel plekken namelijk niet schoon genoeg, waardoor je last kunt krijgen van maag- en darmstoornissen en nog veel meer. Als je darmen tijdelijk van slag zijn kunnen diarreeremmers helpen, maar bij bacteriële ziektes zoals botulisme komen soms een stuk meer risico’s kijken.

Veiligheidsrisico’s 

Niet alleen je maag- en darmstelsel kan door vervuild water van slag raken. Er zijn nog een stuk meer risico’s die hierbij komen kijken. Bijvoorbeeld ooronstekingen, zwemmersjeuk (vooral in zoetwater) of de bekende blauwalgen, die zowel mensen als honden het beste kunnen vermijden.

Ziet het water er vies uit en ligt er een stinkende laag algenbrij op? Zorg dan dat jij en je geliefde viervoeter het water niet ingaan en geef het door aan de waterbeheerder. In aanraking komen met blauwalg kan namelijk zorgen voor griepklachten, maar kan ook leiden tot grotere gezondheidsproblemen.

Zwemadviezen 

Officieel aangewezen zwemplekken worden door de overheid gecontroleerd op veiligheid en schoonheid. Hieruit komt een advies voort, bijvoorbeeld een negatief zwemadvies. Maar het komt natuurlijk ook voor dat de overheid zwemplek als veilig bestempelt. Dan is het een goede locatie om op warme dagen verkoeling te zoeken. Als je wil weten waar het veilig is om te zwemmen, kan je deze map bij de hand houden.

Een verfrissende duik

Er is niet veel fijner dan een verkoelende duik in het water op een warme dag met een koud drankje erbij.

Het is wel echter wel belangrijk dat je een veilige zwemlocatie opzoekt: zwemmen in rivieren en kanalen kan een hoop risico’s met zich meebrengen. Check dus altijd welke wateroppervlakken in je omgeving goedgekeurd of juist afgekeurd zijn.