Premium

Overschatte mensen: Floor Jansen

De onderschatte Vlaamse schrijver Herman Brusselmans beledigt overschatte personen uit de wereldgeschiedenis.

Illustratie Floor Jansen

Ze werd geboren in Goirle op 21 februari 1981, als dochter van Sjoerd Jansen, een handelaar in tweedehands vuilnis, dat hij met winst probeerde te verkopen aan gemeentelijke ophaaldiensten. Haar moeder was Sjaan Jansen-Van Brummelweerd, een brandweervrouw die in Goirle enige bekendheid verwierf door mensen aan te raden om geen brandende lucifers in een plas benzine te gooien.

Floor Jansen kreeg vanaf haar tweede levensjaar zangles. Als 3-jarige was ze eraan toe om liedjes van Janis Joplin te zingen, maar haar stem klonk veel minder rauw dan die van de Amerikaanse. Toch bleef Jansen zingen, en zoals vele mislukte kwelers ging ze naar de rockschool in Tilburg, waar ze ook een paar instrumenten mocht bespelen, met name de piano en de fluit. Deze fluit was haar favoriet en je kon Jansen niet tegenkomen of ze had een of andere fluit in haar kanis.

Ze werd zangeres van de band After Forever, waar je alleen lid van kon zijn als je meer dan tien belachelijke, onleesbare, slechtgeïnkte tattoos op je corpus had. Het genre dat After Forever produceerde, was een combinatie van het gekrijs van gefolterde waadvogels en het geschreeuw van gemartelde fretten. Op den duur viel de band uit elkaar, waarna Jansen weer een andere kutband oprichtte: ReVamp. Deze groep had volgens de leden veel succes in hun repetitiehok, maar geen levende ziel had zin om dat te controleren.

Ze zong een aria van Puccini dermate be­ roerd, dat de buren de politie belden

Toen Jansen op vakantie was in Finland, om daar fluit op grote hoogte te leren spelen, werd ze gevraagd om zangeres te worden van het Finse stelletje kabaalmakers Nightwish. Die band trad op in een circuit van losers, beroerde muzikanten en afgestudeerden van de rockacademie in Palsonkö, het kleinste en meest afgelegen dorpje in Finland.

Omdat ze als rockperformer zeventienderangs was, verbreedde Jansen haar perspectieven door te gaan zingen in tv-programma’s waarin op een onverantwoorde manier de klassieke muziek aan bod kwam. Zo zong ze in De Tiende van Tijl een aria van Puccini dermate beroerd, dat de buren van de tv-studio de politie belden. Jansen kreeg drie dagen cel, en haar fluit, haar doorkijkbeha en vijf van haar tattoos werden voor twee weken in beslag genomen.

Ze zong een paar tunes in voor de Efteling, die afgedraaid werden terwijl de kinderen in en op de attracties zaten. Omdat het bezoekersaantal van het pretpark daarna met 40 procent daalde, werd Jansens stem al snel weer afgevoerd. De enige bekendheid die ze kortstondig kreeg, was een gevolg van haar deelname aan Beste Zangers, waarin ze haar minimale capaciteiten forceerde en verder niks bijzonders deed.

Ze is getrouwd met de drummer van een van de minst beroemde bands ter wereld, Sabaton. De twee hebben een dochter. Dat kan ons geen fuck schelen. 

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Nieuwe Revu thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct
Showbizz
  • Steve Nestorovski