Veroordeling van de week: oud-wethouder veroordeeld voor mestbassin

Een voormalig wethouder van Aalten en zijn melkveehouderij zijn veroordeeld voor het in werking hebben van een mestbassi...

Een voormalig wethouder van Aalten en zijn melkveehouderij zijn veroordeeld voor het in werking hebben van een mestbassin, zonder de daarvoor benodigde vergunning te hebben.

Fotografie Getty Images

Tijdens de aanleg van het mestbassin was de man wethouder bij de gemeente Aalten, met onder meer handhaving, milieu en omgevingsvergunningen in zijn portefeuille. Als bestuurder van een melkveehouderij was hij verplicht zich op de hoogte te stellen van toepasselijke milieuwetgeving en de geldende vergunningsvoorschriften – dit heeft hij onvoldoende gedaan, zo stelt de rechtbank Arnhem.

De rechtbank houdt bij het opleggen van de straf rekening met de voorbeeldfunctie die de man had, maar ook met het feit dat de gevolgen – zowel persoonlijk als politiek – groot zijn geweest. Naar aanleiding van een integriteitsonderzoek heeft de man zijn functie als wethouder neergelegd. De man zelf kreeg een voorwaardelijke geldboete van 1500 euro, en zijn melkveehouderij kreeg een onvoorwaardelijke boete van 3000 euro.