Arnhemse terroristen twee en drie jaar de cel in

Twee jihadgangers - een van 23 en een van 18 jaar - uit Arnhem hebben respectievelijk drie en twee jaar gevangenisstraft...

Twee jihadgangers - een van 23 en een van 18 jaar - uit Arnhem hebben respectievelijk drie en twee jaar gevangenisstraftraf gekregen. Dat heeft de rechtbank rechtbank van Gelderland vandaag besloten.

De rechtbank stelt dat de twee mannen voornemens waren mee te doen aan de gewapende strijd in Syrië. Vorig jaar september werden de twee opgepakt bij het grensgebied van Turkije en Syrië. Naar alle waarschijnlijkheid wilde het duo zich aansluiten bij Jabhat al-Nusra, een terroristische organisatie die gelinkt is aan Al Qaida.

Lees ook: Arnhemse jihadganger vertelt Nieuwe Revu zijn verhaal

Het Openbaar Ministerie eiste aanvankelijk onvoorwaardelijke celstraffen van drie en vier jaar. De officier van justitie hoopte dat een zware strafeis een waarschuwende werking heeft voor "beïnvloedbare jongvolwassenen in een kwetsbare positie."

De advocaten van de jihadgangers eisten vrijspraak. Volgens de advocaten wilden de Arnhemmers naar eigen zeggen alleen maar iemand ophalen uit Syrië. Maar de rechter is ervan overtuigd dat ze voor terroristische doeleinden naar Syrië zijn gereisd. "Als ze niet door de Turkse autoriteiten waren tegengehouden, dan hadden ze zeker deelgenomen aan de gewapende strijd."

Geen jeugdstrafrecht

In de zaak van de jongste verdachte ziet de rechtbank geen aanleiding tot het toepassen van het jeugdstrafrecht. Een eerder voorwaardelijk opgelegde straf wordt niet uitgevoerd, omdat deskundigen binnen de jeugdinrichtingen geen behandelmogelijkheid zien.