Nieuwe Revu's lees tip: Paardengod

Met krap zes miljoen inwoners op een oppervlakte van tien keer Nederland mag je Finland best een leeg land noemen. En leegte speelt een grote rol in Paardengod, een graphic novel die optimaal profiteert van Finlands overweldigende natuur.

Paardengod

Een mens kan daar nog verdwalen, wat prompt gebeurt bij aanvang van het boek. Drie studenten zijn tijdens een skitocht de weg kwijtgeraakt en kloppen voor onderdak aan bij een afgelegen boerderij. De ontvangst daar heeft de gezelligheid van de Texas Chainsaw Massacre, zo creepy is het boerengezin.

En dan moet de Paardengod zijn entree nog maken... Sami Makkonen tekende eerder voor de Amerikaanse zombiestrip Deadworld. Zijn eigen werk is veel persoonlijker, een unieke mix van pentekening en digitale bewerkingen. Elke pagina is visueel ijzersterk opgebouwd om de lezer zo effectief mogelijk te raken. Daarbij heeft Makkonen goed begrepen dat horror baat heeft bij mysterie. Het boek zit vol duistere rituelen en onverwachte wendingen waarin natuurkrachten een grote rol spelen. Je moet Paardengod echt meerdere keren lezen om alle nuances door te krijgen. Maar beter niet vlak voor het slapen gaan.

Paardengod van uitgeverij Scratch Books ligt vanaf begin augustus in de winkels.

Mens & Maatschappij
  • Paardengod cover