Wilders presenteert zich als de redelijkheid zelve in gesprek met Plasterk

Waar verkenner Gom van Strien begin deze week besloot zijn taken neer te leggen wegens fraudeaantijgingen, kwam Wilders gisteren met een gloednieuwe verkenner. Vanmorgen schoof de PVV-leider voor het eerst aan bij oud-PvdA-politicus Ronald Plasterk.

Wilders en Plasterk

Na afloop van het gesprek met verkenner Plasterk, liet Wilders weten dat hij nog steeds gelooft in een rechts kabinet. 'Ik heb hem de suggestie gedaan een kabinet te formeren van PVV, VVD, BBB en NSC', aldus Wilders. Hij roept deze partijen dan ook op om samen met hem rond de tafel te gaan zitten.

'We hoeven niet bij voorbaat te zeggen wie welke rol krijgt, een minderheidskabinet, of een gedoogrol, maar gewoon om te kijken, verder te gaan praten. Wij zullen ons stevig, maar ook redelijk opstellen', zei Wilders vanochtend. De politicus wil hiermee duidelijk aangeven bereid te zijn om de nodige compromissen te sluiten. 'Ik ben de redelijkheid zelve. Ook tijdens Rutte-I hebben wij ons altijd aan alle afspraken gehouden. Als ik mijn woord geef, houd ik mij daar aan.'

Geen zorgen

Sinds de verkiezingsuitslag worden de eerdere uitspraken en het verkiezingsprogramma van de PVV, meer dan ooit onder een vergrootglas gelegd. Wat Wilders betreft hoeven mensen zich absoluut geen zorgen te maken: 'Als je Nederlander bent, heb je niets van ons te vrezen.'

Toch krijgt Wilders VVD-leider Dilan Yesilgöz met deze houding nog steeds niet over de streep om samen een kabinet te vormen. Yesilgöz laat weten dat er binnen de VVD veel steun is om een rechts kabinet van PVV, NSC en BBB slechts te gedogen. 'We staan klaar om op inhoud te onderhandelen', aldus de VVD'er.

Politiek
  • AD, NOS
  • ANP