Drie keer is scheepsrecht: Martin Bosma (PVV) nieuwe Kamervoorzitter

Martin Bosma heeft de strijd om de voorzittershamer gewonnen.

Martin Bosma

De strijd ging tussen Tom van der Lee (GL/PvdA) en Martin Bosma. De PVV'er had twee stemrondes nodig om de hamer in handen te krijgen. In de eerste stemronde haalde Bosma 71 stemmen binnen en Van der Lee 61. Doordat geen van beide kandidaten de absolute meerderheid behaalde, kwam er een tweede stemronde. In die stemronde behaalde Bosma 75 stemmen en GL/PvdA'er Tom van der Lee 66.

Opvallend was dat er ook Kamerleden hebben gestemd op VVD'er Roelien Kamminga, zij had zich niet kandidaat gesteld. In de eerste ronde ontving zij 12 stemmen en in de tweede ronde 5.

Voor Bosma was het in ieder geval een heugelijke avond. Hij droeg zijn overwinning op aan alle PVV'ers die zijn buitengesloten en in persoonlijke problemen zijn gekomen door hun politieke keuze: 'En er is niemand die een grotere prijs heeft betaald dan Geert Wilders.'

Tom van der Lee liet weten het 'natuurlijk jammer' te vinden. 'Dit parlement is van rechtse signatuur, dan is het best logisch dat een Kamermeerderheid voor Martin Bosma kiest', aldus Van der Lee.

Politiek
  • NOS, Nu.nl, De Telegraaf
  • NL Beeld / Regiofotografie