PVV stijgt naar 47 zetels in de peilingen, VVD blijft dalen

Ongeveer een maand geleden kwam de partij van Wilders als grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen uit de bus gerold. Met 37 zetels stak de PVV - toen al - met kop en schouders boven de andere partijen uit. Als er nú verkiezingen zouden worden gehouden, zou de partij zelfs nog groter worden, blijkt uit de zetelpeilingen. Voor de VVD daarentegen zien de peilingen er steeds minder rooskleurig uit.

Geert Wilders

Volgens de nieuwste zetelpeiling van EenVandaag en Ipsos stijgt de PVV maar door en door. De partij van Wilders is inmiddels met 10 zetels gestegen naar 47 zetels in totaal. Wilders kan zijn geluk niet op en schrijft in koeienletters op X: 'PVV +10 EN OP 47 ZETELS!'

Dalende partijen

Waar veel kiezers nu duidelijk de overstap naar de PVV maken, raken andere partijen deze kiezers dus 'kwijt'. Dat voelt vooral de partij van Dilan Yesilgöz. Haar partij besloot vlak na de verkiezingsuitslag om (vooralsnog) een gedoogrol aan te nemen en niet mee te gaan regeren. De VVD verliest na deze keuze volgens de nieuwste peilingen 6 zetels. Dat houdt in dat de partij van 24 zetels naar 18 zakt.

Ook bij de partij van Timmermans (GL/PvdA) is een daling in het aantal zetels te zien. De partij gaat van 25 zetels naar 22. Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt daalt slechts met één zetel naar 19.

De partij van Caroline van der Plas kan opgelucht ademhalen, want de BBB stijgt van 7 naar 8 zetels.

Volgens Wilders laat Nederland nu een zeer duidelijke boodschap zien. 'Nederland hartje PVV', twittert de grote winnaar.

Politiek
  • EenVandaag, X
  • NL Beeld / Regiofotografie