Waarom Tonio een geheel terechte Nederlandse inzending voor de Oscars is

Aangrijpend drama blijft nog lang in het hoofd hangen. Zes jaar geleden werd Tonio, de 21-jarige zoon van A.F.Th. van...

Aangrijpend drama blijft nog lang in het hoofd hangen.

Zes jaar geleden werd Tonio, de 21-jarige zoon van A.F.Th. van der Heijden, geschept door een auto en stierf kort daarna. De nasleep van het verschrikkelijke ongeluk in Amsterdam vertaalde de schrijver naar de roman Tonio, een hartverscheurende poging om het onbeschrijfbare op papier te zetten.

Het lijkt bij voorbaat een onmogelijke taak om een roman te verfilmen die zich vooral afspeelt in de innerlijke wereld van een schrijver, maar Paula van der Oest is daar met Tonio extreem goed in geslaagd. Pierre Bokma zet op geweldige wijze de rouwende vader neer die als intellectueel opeens moet omgaan met een enorm leed en de daarbij behorende emoties.

Puzzel van feiten en fictie

Waar zijn vrouw Mirjam (Rifka Lodeizen) Tonio’s dood langzaamaan een plaats geeft, blijft Van der Heijden muurvast zitten met allerlei vragen. Totdat hij de impasse doorbreekt door de laatste dagen van zijn zoon te reconstrueren als een puzzel van feiten en fictie.

Niet echt een film om onderuitgezakt met een biertje te bekijken dus, maar liefhebbers van ijzersterk geacteerd drama worden met Tonio op hun wenken bediend. Een geheel terechte Nederlandse inzending voor de aanstaande Oscars.

Vincent Hoberg

????

https://www.youtube.com/watch?v=0u1cD4Z6KZI