INFOGRAPHIC: Mark Rutte in subtop ‘machtigste Europese leiders’

Wie heeft het heft in handen in de achterkamertjes van de Europese Unie? Onderzoekers van Politico.eu hebben de data ron...

Wie heeft het heft in handen in de achterkamertjes van de Europese Unie? Onderzoekers van Politico.eu hebben de data rond verschillende Europese toppen geanalyseerd en op basis daarvan een grafiek uitgetekend. Zowel de politiek leider als de EU-ambassadeur van ieder land wordt geclassificeerd op basis van invloed.

Het zal niemand verbazen dat Angela Merkel de machtigste leider van Europa is, maar daaronder zitten wat verrassingen. Zo is Mark Rutte relatief belangrijk in Europa. Ja, echt waar. Politico.eu zet hem op een vijfde plaats, net onder de Turkse president Ahmet Davuto?lu.

Lees ook: Rutte verschuilt zich achter liberale principes

Bekijk de onderstaande afbeelding hier uitvergroot.

De Nederlandse EU-ambassadeur Pieter de Gooijer heeft op zijn beurt overigens meer invloed dan zijn Turkse collega. Ook wat betreft de ambassadeurs behoort Nederland tot een van de meest invloedrijke landen in Europa. Alleen de Britse en Franse EU-ambassadeurs krijgen meer voor elkaar dan de Nederlandse. De Gooijers Duitse, Deense en Ierse collega's hebben ongeveer even veel invloed, aldus de onderzoekers.

Als land bezet Nederland de zesde plaats binnen de Unie. Het moet Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en, verrassend, Hongarije voor zich dulden. Volgens de onderzoekers heeft het EU-referendum negatieve gevolgen voor de positie van Nederlnd binnen de EU.

Bekijk de interactieve grafiek hieronder. En mocht je browser de grafiek niet goed tonen, dan bekijk je hem hier.