Wetenschappelijk onderzoek: Freddie Mercury had een Mongoolse keelzang

Een team onderzoekers uit Oostenrijk, Tsjechië en Zweden heeft bevestigd wat iedereen die wel eens Bohemian Rhapsody hee...

Een team onderzoekers uit Oostenrijk, Tsjechië en Zweden heeft bevestigd wat iedereen die wel eens Bohemian Rhapsody heeft gehoord al wist: Freddie Mercury had een ongeëvenaarde stem.

Er wordt ook wel eens gezegd dat de zanger een bereik had van vier complete octaven, maar dat konden de onderzoekers in het onderzoek niet bevestigen. Wel bleek hij, tegen de verwachting in, bariton te zijn.

De onderzoekers geven toe dat het onderzoek lastig uit te voeren was, aangezien de zanger in 1991 overleed. Met behulp van zanger Daniel Zangger-Borch en veel opnames lukte het hen toch om een grondige analyse van zijn stem te doen.

Mongoolse keelzang

Wat de onderzoekers vooral verbaasde was dat Mercury waarschijnlijk gebruik maakte van een deel van de stembanden die door de meeste mensen nooit worden gebruikt om te praten of zingen. Zangers uit Centraal Azië en Siberië gebruiken ze wel om met twee stemmen tegelijk te kunnen zingen. Ook wel Mongoolse keelzang genoemd. En dat moet je horen.

https://www.youtube.com/watch?v=qNFSB4PnVPI

Ook bewogen Mercury’s stembanden simpelweg sneller dan die van andere mensen. Een normale vibrato zit ergens tussen de 5,4 en 6,9 Hz, maar volgens het onderzoek zat Mercury op 7,04 Hz.

Het complete onderzoek is hier te lezen. Natuurlijk zegt een opname meer dan duizend woorden. Hier dus nog één keer de fenomenale stem van Freddie.

https://www.youtube.com/watch?v=g2N0TkfrQhY