‘Het lijkt even wennen voor u, al die nieuwe debatstijlen in de Kamer’

Open brief van Leon Verdonschot aan Mark Rutte: ‘U verloor deze week zowaar uw teflonlaag toen Sylvana Simons van Bij1 uw beleid verantwoordelijk hield voor 30.000 coronadoden.’
@media (max-width: 679px){#fig-65ddac0a8e889 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65ddac0a8e889 img{#fig-65ddac0a8e889 img.lazyloading{width: 480px;height: 480px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 1000px){#fig-65ddac0a8e889 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65ddac0a8e889 img{#fig-65ddac0a8e889 img.lazyloading{width: 740px;height: 740px;}}@media (min-width: 1001px){#fig-65ddac0a8e889 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65ddac0a8e889 img{#fig-65ddac0a8e889 img.lazyloading{width: 160px;height: 160px;}}

Beste Mark Rutte,

U verloor deze week zowaar uw teflonlaag toen Sylvana Simons (Bij1) uw beleid verantwoordelijk hield voor 30.000 coronadoden. Ik was het slechts voor een deel met haar eens, maar op zichzelf lijkt het me niet meer dan normaal en politiek ook zuiver om de hoofdverantwoordelijke voor een bepaald beleid aan te spreken op de gevolgen van dat beleid.

Daar opeens heel erg emo over gaan doen, met zinnen als ‘woorden kunnen kwetsen’ lijkt me bijna net zo’n doorzichtige en manipulatieve truc als wat u vervolgens deed: Simons verwijten dat ze met deze kritiek de werknemers in de zorg zou kwetsen. De mensen wiens salarisverhoging u tegenhield, en die het tijdens de eerste golf moesten stellen zonder fatsoenlijke beschermingsmiddelen.

Maar goed. Het lijkt even wennen voor u, de nieuwe debatstijlen die de Kamer zijn binnengekomen met alle nieuwe partijen. Nu de Tweede Kamer bijna evenveel fracties als leden bevat, zijn er ook veel meer debatstijlen het parlement binnengekomen. Hierbij dan ook een handzaam lijstje voor u, om mee te oefenen tijdens het reces. Zodat u na de zomer wanneer u, naar ik vrees, weer onze premier bent, uit de voeten kunt met een Tweede Kamer die veel meer een vólksvertegenwoordiging geworden: voor iedere smaaknuance is er nu een Kamerlid, zo hebben de maanden sinds de verkiezingen duidelijk gemaakt. Voor íédere? Ja. Kijk maar.

Flexitariër? D66. Vega? GroenLinks. Vegan? Partij voor de Dieren.

PC? PvdA. Woke? GroenLinks. Woke as fuck? Bij1.

Wap? Van Haga. Knetterwap? FvD.

Consultant? Volt. Coach? D66. Goeroe? FvD.

Zzp’er? Volt. Werknemer? PvdA. Arbeider? SP. Arbeidsmigrant? Denk. Illegale arbeidsmigrant? Bij1. Huisjesmelker van die laatste? Van Haga.

Temperamentvol? BBB. Pittig? Bij1. Boos? PVV. Woedend? Denk. Emotioneel? Kennelijk: VVD. Labiel? FvD.

Boer? BBB. Burger? BBB. Burgerlijk? CDA. Provinciaal? CDA. Stedelijk? PvdA. Grootstedelijk? GroenLinks. Eurofiel? Volt. Kosmopoliet? D66.

Limburgs accent? CDA. Brabants accent? SP. Turks accent? Denk. Urks accent? SGP. Friese Taal? BBB. ABN? VVD. Nederland-met-om-het-woord-iets-Engels: Bij1. Alleen maar Engels: D66. Meer talen dan Frans Timmermans? Volt. Verhaspellatijn? FvD.

En helpt dit allemaal niet, kijk dan maar gewoon naar hun kleding.

Shirt van Che Guevara? SP. Van Pim Fortuyn? JA21. Van Gretha Thunberg? PvdD. Van Malcolm X? Bij1. Van Jenny Douwes? BBB. Van Trump? FvD. Van Erdogan? Denk. Van Dion Graus? Dion Graus.

Laatste nieuws