#PanamaPapers: alles wat je moet weten over de grootste 'data leak' ooit

Gisteravond om acht uur zijn de eerste artikelen uit de grootste data leak ooit gepubliceerd. Meer dan 11,5 miljoen docu...

Gisteravond om acht uur zijn de eerste artikelen uit de grootste data leak ooit gepubliceerd. Meer dan 11,5 miljoen documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca zijn door een insider gelekt en onthullen grootschalige belastingontduiking van onder meer politici, profvoetballers en acteurs.

De feiten op een rij:

40 jaar aan documenten

Het gaat om miljoenen uitgelekte e-mails, scans van faxen, paspoorten en bedrijfsdocumenten, PDF-, Word- en andere computerbestanden die een periode bestrijken van bijna 40 jaar; van 1977 tot december vorig jaar.

Brievenbusfirma's

De documenten gaan met name over de core business van Mossack Fonseca. Dit advocatenkantoor zorgt ervoor dat zogeheten brievenbusfirma's in landen met een gunstig belastingstelsel, waaronder ook Nederland, als legale bedrijven worden gecertificeerd.

Een brievenbusfirma is een entiteit die zich alleen op papier in een 'belastingparadijs' vestigt om de belastingen in eigen land te ontwijken, in eigendom van buitenlandse firma. Een brievenbusfirma heeft geen personeel, kantoor of eigen activiteiten en wordt bestuurd door een trustkantoor. Een trustkantoor voert de directie van meerdere of soms heel veel brievenbusfirma's.