Ondertussen in de jungle van Calais: mazelen, belaagde veerboten en woeste burgers

Het vluchtelingenkamp in Calais, een paar honderd kilometer hier vandaan, behoort al een tijdje tot een van de minst pre...

Het vluchtelingenkamp in Calais, een paar honderd kilometer hier vandaan, behoort al een tijdje tot een van de minst prettige plekken in Europa. Het nieuwste treurige feit: de mazelen zijn er uitgebroken. Dat meldt de Belgische tak van Artsen zonder Grenzen.

Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte - het virus blijft twee uren overleven op handen en kleding - en kenmerkt zich door vlekken op de huid en hoge koorts. Er heerst nu angst dat de ziekte verder verspreid wordt, doordat er in Calais veel vrijwilligers komen en gaan.

Lees ook: Banksy tekent ‘vluchtelingzoon’ Steve Jobs in kamp Calais

"Om verdere verspreiding te voorkomen, roepen we vrijwilligers op om voorzorgsmaatregelen te treffen", aldus de AZG-vrijwilliger tegenover VRT. Zwangere vrouwen en niet-ingeënte vrijwilligers kunnen het kamp voorlopig beter mijden.

Chaos in de stad

Dit filmpje werd afgelopen weekend gedeeld. Demonstranten en vluchtelingen liepen zaterdag door Calais om te protesteren tegen alles wat niet deugt in de Franse stad, andere vluchtelingen belaagden een veerboot.

Calais is een jungle, deze drie video's geven goed weer hoe het er nu aan toegaat.

Korte versie

De demonstratie liep onder meer uit op een confrontatie met een eigen-volk-eerst-gezin. Er werd een jachtgeweer getrokken, maar het liep met een sisser af.

https://www.youtube.com/watch?v=Pc1G_pa1-c8

Lange versie

Een compilatie van afgelopen zaterdag in Calais.

https://www.youtube.com/watch?v=KYB4n1vH7_8

Calais: inside the jungle

Deze minidocumentaire geeft een duidelijk algemeen beeld van het Calais van vandaag.

https://www.youtube.com/watch?v=7mcACtb43DI