Wilders over minister Bruins Slot: 'Ze kan wuiven tot ze een ons weegt'

Nederland zal binnenkort een overeenkomst tekenen waarin ons land een veiligheidsakkoord voor minstens tien jaar aangaat met Oekraïne. Dat liet demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot weten bij Buitenhof. Wilders is het daar niet mee eens en maakte dat kenbaar op het platform X.

Bruins Slot en Wilders

'Onze eigen veiligheid is nauw verbonden met de veiligheid van Oekraïne', zei de minister over het veiligheidsakkoord. Andere landen als Duitsland, Frankrijk en Denemarken maakten eerder ook al bekend een overeenkomst aan te gaan met het land in oorlog.

Afgelopen weekend was de oorlog tussen Rusland en Oekraïne precies twee jaar aan de gang. Nederland leverde sindsdien voor meer dan 2,6 miljard euro aan militaire steun aan het land. Demissionair minister Bruins Slot liet weten dat Oekraïne in de oorlog met Rusland 'ervan op aan moet kunnen dat zij ook op de langere termijn op onze steun kunnen rekenen.' Volgens de minister zou dit besluit ook dienen als een 'krachtig signaal richting Rusland'.

Geert Wilders

De PVV stond tot voor kort bekend als de partij die geen steun wilde leveren aan Oekraïne. Toch leek het er afgelopen weekend op dat de PVV-voorman daar op terugkwam. 'De oorlog die Rusland twee jaar geleden begon tegen Oekraïne kan niet anders dan illegaal en barbaars worden genoemd. De PVV steunt Oekraïne en is bereid om over iedere vorm van hulp te praten. Maar een demissionair kabinet kan echt geen akkoord voor tien jaar afsluiten', schreef Wilders op X.

Toen de demissionair minister reageerde op Wilders en zijn kritiek aan de kant schoof, kon de PVV'er het duidelijk niet laten hierop te reageren. 'Ze kan wuiven tot ze een ons weegt maar een deal voor 10 jaar (!) is echt aan volgende kabinetten en niet aan dit demissionair kabinet. En die volgende kabinetten zullen wat mij betreft ook en vooral plannen moeten uitvoeren om de Nederlander weer op 1 te zetten!', aldus Wilders.

Maandag liet de PVV'er weten te hopen dat andere partijen zijn stap naar voren wat betreft de steun aan Oekraïne zullen beantwoorden. De PVV-voorman zei vaart te willen maken met zijn partij: 'Ik hoop dat de andere partijen net zo snel zijn, want tot nu toe zijn wij de enigen die een beweging maken. Het duurt allemaal veel te lang.'

De nieuwe informateur, Kim Putters, ging maandag weer volop in gesprek met de partijleiders na een voorjaarsreces.

Politiek
  • De Telegraaf, X
  • NL Beeld / Regiofotografie