'NSC, BBB, VVD en PVV maandag weer om de tafel'

De vier partijen gaan toch weer met elkaar om de tafel zitten om een mogelijke vorm voor een nieuw kabinet met elkaar te bespreken.

Landgoed de Zwaluwenberg

Waar dezelfde vier partijen er eerder niet uit kwamen, lijkt er nu toch een beetje licht te zijn aan het eind van de tunnel. Informateur Ronald Plasterk bracht de BBB, VVD, NSC en PVV in januari samen op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum, maar begin februari kwam Pieter Omtzigt alsnog met het besluit om uit de formatiegesprekken te stappen. Het leek er dan ook op dat de NSC-voorman mogelijk geen plaats meer zou nemen aan de formatietafel. Toch is het de nieuwe informateur Kim Putters gelukt de vier partijen aanstaande maandag weer op het landgoed te krijgen.

Extraparlementair

De vorm van een mogelijk kabinet bestaande uit PVV, VVD, BBB en NSC is nog altijd onduidelijk. De kans lijkt echter aanzienlijk dat de vier partijen een extraparlementair kabinet zullen gaan vormen. Een dergelijk kabinet kwam nog niet eerder voor in de landelijke Nederlandse parlementaire geschiedenis. Alle vier de partijen zouden bereid zijn om in zo'n kabinet ministers aan te leveren.

Kim Putters

Zo'n drie weken geleden werd Putters benoemd tot nieuwe informateur. De SER-voorzitter kreeg vervolgens slechts vier weken de tijd om zijn opdracht - zoeken naar mogelijkheden voor een vruchtbare politieke samenwerking - te vervullen. Het is dan ook de bedoeling dat de informateur uiterlijk volgende week donderdag met het eindverslag komt.

Politiek
  • RTL Nieuws, NOS, NU.nl
  • NL Beeld / Regiofotografie