Recensie | Sgt Pepper 50th Anniversary Edition van de Beatles: 5 sterren

The Beatles - Sgt Pepper 50th ­Anniversary Edition. Als de gemiddelde babyboomer niet zo kapitaalkrachtig was geweest...

The Beatles - Sgt Pepper 50th ­Anniversary Edition.

Als de gemiddelde babyboomer niet zo kapitaalkrachtig was geweest, zouden de platenmaatschappijen al hun pepertjedure boxsets van de klassiekers uit de sixties aan de straatstenen niet kwijtraken. Om te vieren dat de Beatles een halve eeuw geleden Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band uitbrachten, verschijnt er nu een deluxe editie van de beroemdste plaat ooit gemaakt.

Voor de Super Deluxe Edition moet je 125 euro neertellen. Daar krijg je onder andere vier cd’s met een dertigtal demo’s en alternatieve versies. Leuk voor de Leo Blokhuizen van deze wereld, maar geloof ons: je kunt het prima skippen.

Dat geldt niet voor de nieuwe versie van het album zelf, dat door Giles Martin (de zoon van vaste Beatles-producer George Martin) digitaal is opgepoetst. De beste man heeft topwerk afgeleverd. Sgt Pepper klinkt krachtiger dan ie in al die 50 jaar heeft gedaan. De drums van Ringo knallen, Paul en John zingen alsof ze bij je in de kamer staan en alle subtiele arrangementen van George Martin komen kraakhelder binnen.