Wie zijn de mensen achter het nepnieuws in Nederland?

NineForNews, WorldUnity en Niburu noemen zichzelf alternatieve media die mensen wakker willen maken. Je vindt er zogenaamd het échte nieuws, dat mainstream media verzwijgen. Wie zijn de mensen achter het nepnieuws?

Nepnieuws

NineForNews, WorldUnity en Niburu noemen zichzelf alternatieve media die mensen wakker willen maken. Je vindt er zogenaamd het échte nieuws, dat mainstream media verzwijgen. Wie zijn de mensen achter het nepnieuws? ‘Het heeft niets te maken met klokkenluiden, maar met labiele mensen leegschudden onder het mom van donaties.’

Illustratie Kakhiel

Het Nederlandse NineForNews profileert zich als ‘platform voor alternatief nieuws’ dat verhalen brengt die mainstream media laten liggen. Met die doelstelling is weinig mis. ‘Integendeel,’ zegt nepnieuwsdeskundige Peter Burger van Universiteit Leiden. ‘Die kritische inslag, de scepsis over verhalen van mainstream media, juich ik toe.’

Het resultaat niet. De site brengt ‘de meest waanzinnige verhalen als waarheid’, zegt Burger. Hij ziet een grote markt voor samenzweringen, mysteries en alternatieve gezondheidsmiddelen. NineForNews verdient naar eigen zeggen 10.000 euro per maand en zou een miljoen unieke bezoekers per maand trekken.

Het gaat niet alleen om nepnieuws: vaak worden berichten overgenomen van andere nieuwsmedia vanuit een kritisch wereldbeeld. ‘In Denemarken worden vaccins gemaakt door een bedrijf dat de jihad steunt’ en ‘WikiLeaks onthult hoe de CIA hack-aanvallen kan verhullen en toeschrijven aan Rusland of China’.

Lees alles over het nepnieuws op Blendle.

Historie
  • Kakhiel