De Koude Oorlog is terug

DISCLAIMER: NIEUWE REVU KAN NIET INSTAAN VOOR DE (VEELAL ANONIEME) BRONNEN DIE PETER BLASIC IN ZIJN ARTIKELEN HEEFT GEBRUIKT. DIT ARTIKEL IS DAAROM INGETROKKEN.

Koude Oorlog

Rusland stationeert spionnen in Nederland om gevoelige informatie te stelen. Ze speuren kerkhoven af, op zoek naar herbruikbare profielen – liefst van jong gestorven kinderen die nog geen levensloop hebben die gedubbelcheckt kan worden. Het zou zomaar je buurman of een collega kunnen zijn.

Tekst: Peter Blasic

The Americans speelt zich af in de Koude Oorlog, begin jaren tachtig. De serie, te zien op Netflix, draait om twee Russische spionnen die de ideale dekmantel hebben. Het stel vormt een doorsnee gezin met twee kinderen en heeft een tamelijk saaie baan op een reisbureau, waardoor hun eigenlijke werkzaamheden als spionnen onopgemerkt blijven.

Het lijkt iets van weleer, maar wie denkt dat spionage enkel iets uit de Koude Oorlog is, komt bedrogen uit. Neem bijvoorbeeld het verhaal van Henry Frith; een gedrongen vijftiger met een borstelige snor, die al meer dan twintig jaar een ogenschijnlijk normaal leven leidt in de Spaanse hoofdstad Madrid.

Yuryevich Cherepanov

Zijn vrienden omschrijven hem als een gemoedelijke man die van een drankje houdt. Als eigenaar van sociaal-economisch adviesbureau Frimor Consultores is Frith met grote regelmaat voor zaken onderweg, dwars door Europa.

In werkelijkheid heet hij alleen niet Henry Frith, maar Sergey Yuryevich Cherepanov. Zijn drukke leven als rondreizende zakenman is een dekmantel voor zijn eigenlijke bezigheden als officier van de Russische buitenlandse veiligheidsdienst, zo beweren westerse inlichtingendiensten nu. Henry Frith, zo zeggen deze instanties, is een alias voor een Russische spion, een zogenaamde illegal.......

Lees verder in Nieuwe Revu of op BLENDLE

https://www.youtube.com/watch?v=FGMVmQHyQmc