'Tom en Jerry veroorzaken terrorisme,' aldus hoofd inlichtingendienst Egypte

Politici, diplomaten en onderzoekers breken zich er al jaren het hoofd over. Waarom komt de toename van extremistisch ge...

Politici, diplomaten en onderzoekers breken zich er al jaren het hoofd over. Waarom komt de toename van extremistisch geweld in het Midden-Oosten vandaan? Het hoofd van de Egyptische inlichtingendienst, Salah Abdel Sadek heeft nu dan toch eindelijk het antwoord: Tom en Jerry.

In een speech die hij gaf bij een conferentie over “Media en geweldcultuur”, georganiseerd door de Universiteit van Cairo, zei Sadek dat Tom en Jerry voor de kijker bevestigen dat geweld leuk is.

Tom en Jerry portretteert geweld op een grappige manier. Daarmee geeft het een signaal af van, ja, ik kan iemand slaan, ik kan iemand opblazen met explosieven. De kijker denkt dan dat dat normaal is,” aldus de Egyptenaar.

Social media lacht

Uiteraard wordt inlichtingenchef flink uitgelachen op social media. Na een satirisch artikel genaamd “Vijf redenen waarom Tom en Jerry een bedreiging voor Egypte vormen”, gepubliceerd op youm7.com, één van Egypte’s meest gelezen nieuwswebsites, regent het grappige tweets. Hier een selectie.

Vertaling: "Tom en Jerry. ? Zij waren niet de dieven die miljarden stalen van het land en het weg sluisden. ? Zij doen niet aan corruptie, nepotisme of omkoping, en zij hebben de 63 jaar van militaire tribunalen ook niet bedacht. ?

Vertaling: Goed, Tom en Jerry zijn inderdaad terroristen. Mijn nichtje kijkt het altijd en als we het haar zouden willen verbieden, dan moeten we zeker de politie bellen.