Over vijftig jaar zal Miami zijn opgeslokt door de Atlantische Oceaan. Nu al zet het zeewater regelmatig wijken blank. En niets of niemand kan het tij nog keren.
Zestig miljoen dollar betaalde Kenneth Griffin, oprichter en CEO van het Citadel-hedgefonds, een paar maanden terug voor zijn nieuwe penthouse in downtown Miami Beach. Een vastgoedrecord voor de stad. En hij is niet de enige miljonair op wie de grootste stad van Florida een magische aantrekkingskracht heeft. Rijke Europeanen, Argentijnen en Venezolanen rekenen hun dure appartementen vaak handje contantje af en zorgen dat de vastgoedmarkt hier gouden tijden beleeft. Bouwkranen die de ene wolkenkrabber na het andere luxe appartementencomplex uit de grond trekken, domineren de skyline van Miami.
Lees ook: Achter op de motor door moordhoofdstad Caracas
Eén ding is zeker: de nouveaux riches hebben niet geluisterd naar Hal Wanless, een geoloog aan de Universiteit van Miami. Volgens de aardwetenschapper heeft Zuid-Florida nog hooguit vijftig goede jaren in het verschiet. Dan heeft de zee het land definitief opgeslokt. Miami heeft er nu al last van. Bij elk springtij loopt het zeewater door de straten, parken en tuinen van laaggelegen wijken als Shorecrest en Sunset Harbour. Winkeliers hebben tegenwoordig standaard een bak met plastic schoentjes klaarstaan, voor als het zilte water plotseling op komt zetten en de klanten naar huis moeten waden.
De oorzaak is volgens geoloog Wanless zonneklaar: de opwarming van de aarde. De ijskappen smelten, de zeespiegel stijgt en de laaggelegen Sunshine State is de sjaak. De meest optimistische wetenschappers houden rekening met een zeespiegelstijging van een meter tegen het eind van deze eeuw. Anderen gaan uit van drie tot negen meter.
Lees het hele verhaal (en dat is de moeite waard) op Blendle of in de Nieuwe Revu die nu in de winkel ligt
Tekst: Danny Koks