Gaat lekker daar, in de islamitische wereld

Na Saudi-Arabië hebben nu ook andere landen in de Arabische wereld besloten de diplomatieke banden met Iran te verbreken...

Na Saudi-Arabië hebben nu ook andere landen in de Arabische wereld besloten de diplomatieke banden met Iran te verbreken of tot een minimaal niveau terug te brengen. Daarnaast heeft Saud-Arabië laten weten ook de commerciële banden met Iran te verbreken.

Bahrein en Sudan kondigden vandaag kort na elkaar aan dat de diplomaten uit Iran het land uit moeten en dat Saudische diplomaten zo snel mogelijk wordt teruggehaald. Beide landen zijn bondgenoten van het Saudische koningshuis.

De Verenigde Arabische Emiraten kiezen ervoor een groot deel van de Iraanse diplomaten naar huis te sturen. De contacten die worden aangehouden gaan uitsluitend over de onderlinge handelsbetrekkingen. "De grote vraag is welke landen er nog gaan volgen, mogelijk zijn dat Koeweit en Egypte", zegt Iran-correspondent Thomas Erdbrink.

Oorzaak

Mocht je het gemist hebben: deze besluiten zijn het gevolg van de bestorming van de Saudische ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran afgelopen zaterdag. Daarbij stichtten demonstranten brand in het gebouw.

Dit protest was een reactie op de executie van de prominente sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr in Saudi-Arabië. Deze man werd afgelopen weekend samen met 46 anderen geëxecuteerd, omdat ze volgens Saudi-Arabië schuldig waren aan terrorisme.

Lees ook: Zo kleedden vrouwen in Iran zich in de jaren 70