Nieuwe Revu's Kijktip: De Regenboogmoorden

In de jaren negentig werd Rotterdam opgeschrikt door enkele brute moorden op homo’s in het Kralingse Bos. Ging het om uit de hand gelopen berovingen of was er echt sprake van homofoob geweld?

De Regenboogmoorden

De Regenboogmoorden duikt diep in deze en andere gelijksoortige zaken, waarvan sommige pas recent werden opgelost. Het beeld dat uit de docureeks naar voren komt is dat van een samenleving die 25 jaar geleden nog extreem negatief tegenover andere geaardheden stond. En het feit dat er bij de politie dezelfde conservatieve opvattingen heersten, hielp niet bij de oplossing van de vaak extreem gewelddadige zaken.

De Regenboogmoorden blijft weg van sensatiejournalistiek. Interviews, archiefbeelden en ensceneringen zijn van hoge kwaliteit en geprobeerd wordt iedereen recht te doen. Dus ook de bewoner van Crooswijk die verkleed als Robin Hood het Kralingse Bos introk om te protesteren tegen de overlast van cruisende mannen. Dat is nog ludiek, maar als eenmaal de eerste dode valt, wordt duidelijk dat Rotterdam een verdomd gevaarlijke stad was om openlijk voor je geaardheid uit te komen. En dat blijkt helaas nog steeds zo.

De Regenboogmoorden zijn vanaf 22 juli te zien op Prime Video.

Misdaad
  • De Regenboogmoorden