Esther Ouwehand wint strijd binnen PvdD, partijbestuur stapt op

Na dagenlange strijd tussen Esther Ouwehand en het bestuur van de Partij voor de Dieren heeft ditzelfde bestuur vanmiddag bekend gemaakt de handdoek in de ring te gooien. Met ingang van morgen zullen de leden hun functie niet langer vervullen. Ouwehand daarentegen wordt toch kandidaat-lijsttrekker van de PvdD.

Esther Ouwehand

De 'ruzie' tussen de twee kampen binnen de partij ontstond doordat er volgens het bestuur meldingen van integriteitsschendingen gedaan zijn tegen Esther Ouwehand. Daarnaast liet het bestuur op 9 september weten dat ze haar niet voordragen als lijsttrekker. Dit terwijl Ouwehand in juli dit jaar nog wél opnieuw werd voorgedragen als lijsttrekker. Esther Ouwehand verklaarde echter dat het bestuur van haar af wilde wegens kritiek van het Tweede Kamerlid op datzelfde bestuur. Reden voor Ouwehand om afgelopen weekend een verwijtende brief te versturen naar verschillende bestuursleden.

Brief vanuit het bestuur

Het bestuur besloot een brief te sturen aan de leden van de PvdD, vanwege de ontstane ophef. "Ons bericht van 9 september heeft tot stevige commotie geleid binnen de partij. Uitsluitend vanwege die ophef heeft het partijbestuur vanochtend besloten om Esther weer tot de kandidaatstellingprocedure toe te laten en haar alsnog voor te dragen als kandidaat-lijsttrekker", aldus het bestuur.

Daarnaast vermelden ze in de brief dat hun 'standpunt de afgelopen dagen niet is veranderd'. Ze zouden Esther dus nog steeds niet geschikt vinden om deze functie te vervullen.

Oproep om op te stappen

Vanwege het ingenomen standpunt van het bestuur besloot campagneleider Daan de Neef z'n spullen te pakken. Maar hij was niet de enige van de partij die achter Ouwehand bleef staan. Zo'n 200 lokale politici van de partij steunden hun partijleider en riepen het bestuur op om op te stappen.

Politiek
  • RTL Nieuws
  • NL Beeld / Patrick van Emst