Scheurtjes binnen NSC: 'Dit verdient geen schoonheidsprijs'

Het ziet er niet naar uit dat NSC-voorman Pieter Omtzigt terugkomt op zijn beslissing om zich met zijn partij terug te trekken uit de formatiegesprekken. Dat leidt binnen zijn eigen fractie tot een gevoel van onvrede.

Pieter Omtzigt

De Telegraaf meldt dat de beslissing van Omtzigt om de formatiegesprekken te staken ter discussie ligt binnen de partij. Enkele partijleden zouden zelfs spreken van 'amateurisme'. Volgens de woordvoerder van NSC heeft de partij steken laten vallen: 'Dit verdient geen schoonheidsprijs.'

Hiermee doelt de woordvoerder op de manier waarop Pieter Omtzigt meedeelde uit de formatiegesprekken te stappen. Volgens informateur Ronald Plasterk deed de NSC-voorman dit door middel van een WhatsApp-bericht.

Omtzigt houdt voet bij stuk

De NSC'er lijkt bij zijn beslissing te blijven en blijft de uitnodigingen voor een gesprek met Plasterk en de overgebleven formerende partijen afslaan. Zo bleek woensdagavond, toen Omtzigt wederom niet inging op een tweede verzoek om te komen praten.

De partijleiders van BBB, VVD en PVV willen graag dat de NSC-voorman aansluit bij het gesprek, zodat hij kan toelichten waarom hij onverwachts de onderhandelingen heeft verlaten. De woordvoerder van NSC laat weten deze toelichting niet nodig te vinden, aangezien er een brief uit is gegaan waarin Omtzigt uitleg geeft.

Volgens de woordvoerder zit het werk er voor nu op. De partij heeft de voorkeur om eerst het verslag van Ronald Plasterk af te wachten.

BBB, VVD en PVV

Woensdagavond kwamen Caroline van der Plas, Dilan Yesilgöz en Geert Wilders wel bij elkaar, om de situatie te bespreken. De gesprekken namen zo'n 2 uur in beslag. Na afloop liet de PVV-voorman weten dat het een 'goed gesprek' was. Wilders nam het woord voor alle overgebleven formerende partijen.

Wilders liet aan de pers en op X al weten dat hij niet hoopt dat Pieter Omtzigt 'nu het hazenpad kiest, door Frans Timmermans in het zadel te spelen'. 'Dat is niet in het landsbelang en zeker niet waar de kiezer voor heeft gekozen! De kiezer wil een rechts kabinet met de PVV,' tweet Wilders.

NSC heeft laten weten dat Omtzigt momenteel wegens vermoeidheid thuis in Enschede zit.

Politiek
  • X, De Telegraaf
  • NL Beeld / Regiofotografie