Nieuwe Revu's kijktip: '20 Days in Mariupol'

Toen Marioepol na tien dagen belegering nog steeds niet was ingenomen, bombardeerden de Russen de kraamkliniek van de stad. De afschuwelijke beelden konden de buitenwereld bereiken omdat Mstyslav Chernov en zijn camerateam als enige journalisten in de stad achtergebleven waren.

20 Days in Mariupol

Ze legden vast hoe Marioepol van een beschaafde metropool was vervallen tot anarchie. Verschanst in het ziekenhuis registreerde Chernov de eindeloze stroom gewonden en doden. Op straat filmde het team de plunderingen, woedende winkeliers, wanhopige burgers en soldaten die proberen te bemiddelen. Ze zagen hoe massagraven werden gedolven voor de lijken die overal op straat lagen.

Maar ze legden ook de heroïsche inspanningen vast van hulpverleners, brandweerlieden, strijdkrachten en medisch personeel. Een dokter zegt: ‘Oorlog is als een röntgenfoto: het toont hoe mensen er vanbinnen uitzien. Goede mensen worden beter, slechte slechter.’ Toen de gevechten het centrum van de voor 95 procent verwoeste stad hadden bereikt, besefte Chernov het gevaar dat hij en zijn mensen liepen. De Russen zouden ze dwingen te vertellen dat hun beelden nepnieuws waren. Hun ontsnapping vormt de climax van het indrukwekkende 20 Days in Mariupol.

20 Days in Mariupol is te zien op 20 februari op NPO 2.

Mens & Maatschappij
  • 20 Days in Mariupol