Veroordeling vd week: celstraf voor omkoping marechaussee

De rechtbank in Gelderland heeft een 49-jarige man uit Ermelo veroordeeld voor het omkopen van een opperwachtmeester van...

De rechtbank in Gelderland heeft een 49-jarige man uit Ermelo veroordeeld voor het omkopen van een opperwachtmeester van de Koninklijke Marechaussee.

Fotografie ANP

De man heeft over een lange periode veel informatie over kentekens en personen opgevraagd bij de opperwachtmeester. Als vergoeding verstrekte hij geld en betaalde hij etentjes en drankjes. De rechtbank vindt het handelen van de man extra kwalijk omdat hij zelf werkzaam is geweest bij de politie en de marechaussee. Daar moeten hem de belangen van een integer handelen van de overheid zijn bijgebracht, aldus de rechtbank.

Vooral omdat het initiatief voor het opvragen van de informatie telkens van de man is uitgegaan, heeft de rechtbank hem tot een zwaardere gevangenisstraf – 8 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk – veroordeeld dan de opperwachtmeester. De laatste kreeg een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, opgelegd. Ook is hij oneervol ontslagen.