Een opleiding tot volkszanger, het bestaat. Verslaggever Ryan Claus schreef zich in voor de audities in een poging om de nieuwe koning van de kroeg te worden. Welkom op de middenkaderopleiding tot artiest met als specialisatie het Nederlandse lied.
Fotografie Milan Vermeulen
Goedemiddag, wij komen voor de open dag voor de opleiding tot volkszanger. Drie docenten van het ROC Rijn IJssel-ontvangstcomité kijken ons schaapachtig aan. Ja hoor, kijk maar om u heen. Zoals u ziet, zijn dit allemaal toekomstige volkszangers.
De sarcastische docente wijst naar de lobby, waar een vijftal gebrilde adolescenten met de uitstraling van overwerkte accountants om zich heen turen. Er breekt een lach door bij het docententrio. U maakt natuurlijk een grapje?
Absoluut niet mevrouw. Deze school houdt vandaag een open dag voor de nieuwe generatie Nederlandstalige zangers, reageert mijn fotograaf iets te ernstig. Als de verbazing hierover bij alle aanwezigen langzaam wegzakt, attendeert een docente mij erop dat het Rijn IJssel 23 locaties bezet in Arnhem en omstreken. Kom maar terug als je interesse hebt om chemicus te worden.
Ietwat later dan gepland komen wij aan op de juiste locatie voor de open dag van de School van het Nederlandse Lied, voor eenieder die heer en meester van de vaderlandse podia, cafés en brasserieën wenst te worden. De presentatie van schooldirecteur Adri Bressers is allesbehalve drukbezocht. De meeste kleurrijke stoeltjes van het klaslokaal blijven leeg; naast mijn eigen aanwezigheid luistert slechts één toekomstige muzikant (en zijn moeder) mee naar de uitleg van de heer Bressers. Welkom op de middenkaderopleiding tot artiest met als specialisatie het Nederlandse lied. Wij gaan jullie in drie jaar opleiden tot volwaardige Nederlandstalige zangers en zangeressen. Daar komt meer bij kijken dan alleen maar mooi kunnen zingen. Je leert hier ook ondernemen, liederen schrijven en je belasting regelen.