Drugs in het Derde Rijk; hoe dope de koers van WOII bepaalde

Hoe dope de koers van WOII bepaalde. Een fascinerend en onthutsend inkijkje in het wijdverbreide drugsgebruik van de naz...

Hoe dope de koers van WOII bepaalde. Een fascinerend en onthutsend inkijkje in het wijdverbreide drugsgebruik van de nazi’s.

De Duitse wetenschapsjournalist Norman Ohler heeft een ontluisterend boek geschreven dat je kijk op de Tweede Wereldoorlog radicaal op zijn kop zet.

Na jarenlang archieven, dossiers, dagboeken en medische verslagen te hebben doorgespit, kon Ohler maar tot één mogelijke conclusie komen: de nazi’s waren junkies. En niet alleen de nazi’s, vrijwel iedereen in het Derde Rijk zat aan de zware dope.

Het gebruik van het middeltje Pervitin was in nazi-Duitsland algemeen geaccepteerd. Huisvrouwen gebruikten het als oppeppertje voordat ze de vloer gingen boenen, soldaten gebruikten het voordat ze het slagveld op marcheerden.

Lees ook: Overschatte mensen: Adolf Hitler (door Herman Brusselmans)

Tijden veranderen: tegenwoordig zouden we Pervitin crystal meth noemen. 35 miljoen van die pilletjes werden er aan Duitse soldaten verstrekt toen ze Nederland, België en Frankrijk binnenvielen.

De schrijver kreeg ook inzage in de aantekeningen van Hitlers persoonlijke arts. Deze Theodor Morell week geen moment van Hitlers zijde en was zelfs aanwezig bij militaire vergaderingen met hoge generaals. En hij diende de Führer van alles toe, van dierlijke hormonen en opiaten tot Pervitin.

Een geliefd goedje van Hitler, dat hij steeds meer gebruikte naarmate de oorlog vorderde, was Eudokal. Hij nam geen enkele beslissing zonder dit mixje van heroïne en cocaïne.

Danny Koks

????