Romano van der Dussen, de 'Nederlandse Steven Avery', na 13 jaar eindelijk vrij

Romano van der Dussen, die gerust de Nederlandse versie van Steven Avery (Making a Murderer) kan worden genoemd, heeft v...

Romano van der Dussen, die gerust de Nederlandse versie van Steven Avery (Making a Murderer) kan worden genoemd, heeft vandaag eindelijk vrijspraak gekregen voor een deel van zijn celstraf.

Als je de documentaire Making a Murder hebt gezien, merk je direct dat de gelijkenissen tussen de eerste zaak van Avery en deze zaak van Van der Dussen niet op één hand zijn te tellen.

Verkrachting

De man zit al jaren onterecht vast in een Spaanse cel voor verkrachting, aanranding en beroving. In hoger beroep is hij nu vrijgesproken van verkrachting. Volgens de NOS heeft het Spaanse gerechtshof dat vandaag besloten.

In 2003 werd Van der Dussen tot 15,5 jaar cel veroordeeld. Hij werd schuldig bevonden aan de beroving en een gewelddadige poging tot verkrachting van drie vrouwen in het Spaanse Fuengirola.

Lees ook: Wat Making a Murderer niet vertelt

De Nederlander woonde toentertijd in Spanje, waar hij de straf kreeg op basis van getuigenverklaringen. In een rij slachtoffers werd Van der Dussen als enige herkend door twee slachtoffers, wegens zijn donkerblonde haar.

Uit DNA-onderzoek bleek echter dat niet Van der Dussen, maar een man met een vergelijkbaar uiterlijk, Brit Mark Dixie genaamd, de dader is. De advocaten van Van der Dussen en de Nederlandse stichting PrisonLAW hebben daarop eind vorig jaar een herzieningsverzoek ingediend, waarin om onmiddellijke vrijlating van de Nederlander werd gevraagd.

Rachel Imamkhan

Voor verkrachting kreeg hij 6,5 jaar cel, voor aanranding en beroving negen jaar. Die laatste is blijven staan, terwijl het volgens advocate Rachel Imamkhan bewezen is dat hij ook de twee laatstgenoemde misdrijven zeer waarschijnlijk niet heeft kunnen doen.

Hoe dan ook: omdat hij al dertien jaar vastzit, komt hij zeer snel vrij. Wanneer exact is nog niet bekend.