Turkse spanningen in Rotterdam lopen op; eerste arrestatie een feit

Rond de spanningen in de Turkse gemeenschap is er vanochtend in Rotterdam iemand opgepakt. Het is in Nederland de eerste...

Rond de spanningen in de Turkse gemeenschap is er vanochtend in Rotterdam iemand opgepakt. Het is in Nederland de eerste arrestatie die betrekking heeft tot de mislukte coup in Turkije.

Opruiing, belediging, bedreiging, haatzaaien en vernieling waren de redenen van de arrestatie. De politie heeft laten weten verwacht nog meer aanhoudingen te verrichten. Volgens de politie is de arrestant een 42-jarige Rotterdammer. Hij wordt donderdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter.

Lees ook: Vastgebonden coupplegers Turkije als slachtvee in de varkensstal

De onrust in de Turkse gemeenschap is ontstaan na de mislukte staatsgreep in Turkije. Sindsdien heerst er een grimmige sfeer tussen aanhangers van president Recep Tayyip Erdogan en aanhangers van spiritueel leider Fethullah Gülen. Erdogan verwijt Gülen achter de coup te zitten. De politie wil niet zeggen tot welke groep de verdachte behoort.

Een speciaal politieteam onderzoekt de aangiften en meldingen die in Rotterdam zijn gedaan na de couppoging. Er zijn inmiddels ruim tachtig aangiften bekend. In de Rotterdamse regio lijken meer meldingen te zijn gedaan dan in andere regio's. Dat kan komen doordat de politie actief heeft opgeroepen om misstanden te melden en het is ook mogelijk om dit anoniem te doen.

175 aangiften

Sinds de mislukte staatsgreep zijn in heel Nederland ongeveer 175 aangiften gedaan. 'Er speelt van alles in de Turkse gemeenschap en dat leidt tot spanning. Zo houden ouders bijvoorbeeld kinderen van school en worden er bedrijven geboycot", aldus Peter Slort die bij de politie verantwoordelijk is voor de aanpak van de spanningen, tegen de Nederlandse persbureaus.

''Het is in Nederland nog niet tot enorme ordeverstoringen gekomen", zegt hij. ''Er zijn wel een paar schermutselingen geweest." De meerderheid van de aangiften wordt gedaan voor bedreigingen en beledigingen die via sociale media worden geuit. ''Het blijkt voorlopig bij bedreigingen te blijven. Ze worden in weinig gevallen uitgevoerd."

Lees ook: De sharia light van Recep Erdogan

https://www.youtube.com/watch?v=crQ9EYx-JSE