Fred de Vries
Fred de Vries
Recente artikelen
 1. Paul Siguqa
  Premium Mens & Maatschappij
  Zwarte wijnboeren in een witte wereld: 'Ze voelen zich bedreigd'

  De Zuid-Afrikaanse wijnwereld is wit, gesloten en elitair. Het is dan ook bijna een wonder dat zwarte wijnboeren zich ertussen hebben gewrongen. Zoals Paul Siguqa en Nondumiso Pikashe. De laatste presenteert met trots haar eigen wijnlabel: Ses’fikile. ‘Als je bent opgegroeid in een township onder de apartheid, dan leer je een hoop over weerbaarheid en doorzettingsvermogen.’

 2. Oliver Anthony
  Showbizz
  Countryzanger Oliver Anthony: de rechtse stem van het Amerikaanse klootjesvolk

  Met zijn knauwende, emotionele stem trekt hij van leer tegen politici die geen moer geven om de gewone Amerikaan. Zelf omschrijft Christopher Anthony Lunsford, artiestennaam Oliver Anthony, zich als ‘just some idiot and his guitar’, maar zijn repertoire is enorm populair in de VS. Nu probeert zowel rechts als links hem voor het karretje te spannen. En hoe verhoudt hij zich tot de rechtse zangers Aaron Lewis en Jason Aldean?

 3. Taylor Swift
  Showbizz
  God bewaar ons, wordt Taylor Swift onze nieuwe Verlosser?

  Kan haar ster nog hoger rijzen? We hebben de eindeloos uitverkochte wereldtournee, het mega-kassucces van de concertfilm, twee nieuwe albums en de grootste Amerikaanse dagbladuitgever heeft onlangs een speciale Taylor Swift-verslaggever aangesteld. Dan is ze ook nog gesignaleerd met een beroemde beau, American footballer Travis Kelce. In een wereld waarin angst en onzekerheid de parameters zijn, zorgt Taylor Swift voor afleiding en saamhorigheid. Is ze de nieuwe Jezus?

 4. Ponte City
  Mens & Maatschappij
  Ponte City: overleven in de beruchtste torenflat van Johannesburg

  Onlangs kwam de verloederde binnenstad van Johannesburg weer eens op een trieste manier in het nieuws. Bij een brand in een flatgebouw kwamen meer dan zeventig bewoners om het leven. In de Zuid-Afrikaanse stad wemelt het van de hoogbouw, met torenflat Ponte City als de meest beruchte. ‘Een beest zonder ingewanden, in een stad zonder hart.’

 5. Mayhem
  Misdaad
  Mayhem: brute broedermoord in Noorse blackmetalscene

  De Noorse blackmetalband Mayhem begon als een tamelijk onschuldig project van brave tieners, maar kreeg al snel duistere trekjes. Totdat het in 1993 helemaal ontaardde met moord binnen de band als ultieme uitwas. ‘Wij zijn geobsedeerd door de dood, verdorvenheid en duisternis. Dat is ons leven.’

 6. Kendrick Lamar
  Mens & Maatschappij
  De muzikale reis van het beladen N-woord

  Het is zo’n beetje het meest beladen woord ter wereld en luid bezongen in de hiphopscene. En het meest ingewikkelde aspect eraan: wie mag het wel gebruiken en vooral: wie niet? Rapper Kendrick Lamar: ‘Er zijn zoveel dingen waarvan een witte zei dat ik ze niet kon. Dit is mijn woord, gun mij dan dit ene woord.’ De geschiedenis van het N-woord.

 7. Luckenbach
  Showbizz
  Outlaw country: liefdesbrief aan de rauwste countrymuziek ooit gemaakt

  Een van de gewijde plekken van outlaw country – het domein van muzikanten met stukgeragde gitaren, kapotte levers, gebroken ribben en mislukte huwelijken – ligt dertig kilometer buiten Fredericksburg. Dat wil zeggen diep in het hart van Texas, niet te ver van San Antonio en Austin. Die plek heet Luckenbach. Het officiële aantal inwoners is drie. En zelfs dat klinkt overdreven als je er rondloopt tussen gebouwen die vooral bedoeld lijken als setting voor een western.

 8. Bavianen
  Mens & Maatschappij
  Nieuwe verdeeldheid in Zuid-Afrika: Help, de bavianen komen!

  In Zuid-Afrika heerst een heuse bavianenproblematiek. In en rond het kustplaatsje Simon’s Town, iets ten zuiden van Kaapstad, gaat de strijd tussen opdringende stedelingen en in het nauw gedreven dieren. Vergelijkbaar met de wolf-problematiek in Nederland. Maar het gaat ook tussen pro’s en anti’s: de huggers en de haters. ‘Moeten wij onze levensstijl aanpassen voor de meest nutteloze beesten op aarde?’

 9. Sleep
  Showbizz
  Hoe kilo’s wiet Sleep inspireerde tot stonerrock-klassieker Dopesmoker

  King Crimson, Black Sabbath en Ramones zijn enkele van de rockbands die met een enkel album een heel subgenre schiepen. Zij stonden aan de wieg van progressieve rock, heavy metal, punk en countryrock. De meeste vernieuwingen dateren uit de jaren zeventig, dus wat te denken van een plaat die dertig jaar later verscheen? We hebben het hier over Dopesmoker van een Californisch trio dat zich Sleep noemde.

 10. AC/DC
  Showbizz
  Highway to Holland: hoe AC/DC-gitarist Angus Young terechtkwam in de Achterhoek

  Met De levens van Brian (nu te koop) heeft AC/DC-zanger Brian Johnson zijn levensverhaal in boekvorm gegoten. Zelf zijn wij veel nieuwsgieriger naar het verhaal van zijn bandgenoot Angus Young. Want hoe kon het dat de gitarist van een van de beroemdste rockbands ter wereld uitgerekend in het Achterhoekse dorp Aalten neerstreek?